Izšel je Globalni podjetniški monitor 2019/2020

Miami, ZDA, 4. marec 2020:

V 35 državah izmed 50-ih sodelujočih v raziskavi Globalni podjetniški monitor 2019/2020 (GEM), več kot 40 % podjetnikov trdi, da je njihova motivacija za ustanovitev podjetja želja po ustvarjanju sprememb v svetu.

 

 

Rezultati Globalnega podjetniškega monitorja 2019/2020, največje svetovne raziskave o podjetništvu, so potrdili, da je ob prispevanju k spremembam v svetu, pomemben motiv za podjetništvo tudi ustvarjanje finančnega bogastva. Več kot osem od desetih podjetnikov, ki so začeli nov posel v Iranu, Katarju, Pakistanu, Indiji in Italiji, je navedlo, da jih je motiviralo prav bogastvo ali želja po visokih dohodkih. Nasprotno pa je ta motiv veljal za manj kot dva podjetnika od desetih na Norveškem in Poljskem.

Vodja GEM raziskave za Slovenijo, prof. dr. Miroslav Rebernik z Ekonomsko-poslovne fakultete UM ugotavlja: »Ustvarjanje večjega dohodka, glede na rezultate raziskave, nikakor ni edino gonilo podjetniške aktivnosti novih generacij podjetnikov. Proučevani motivi kažejo, da se krepi zavesten premik k bolj trajnostnemu podjetništvu, vendar pa želja po ustvarjanju večjega dohodka še naprej ostaja močan motivator.«

Več v sporočilu za javnost in globalnem reportu.

GEM global: obvestilo za medije

GEM global: sporočilo za javnost

GEM global report 2019-2020